HOMEPAGE

Objevte ČR
 
Životní styl v ČR
 
Gastronomie

 

Co musíte v Česku ochutnat – 1. díl

 
photo: Kulajda (czechtourism.cz)
 

Typické české speciality aneb co byste měli z české kuchyně ochutnat.

 
O české kuchyni se říká, že z hlediska racionální výživy není příliš zdravá. Přesto však existuje spousta specialit, které příjemně překvapí a které stojí za to ochutnat. Vezmeme to postupně.

Polévka je grunt

Polévky jsou nedílnou součástí české kuchyně – nejčastěji zeleninové či masové vývary s různými zavářkami, někdy zahuštěné a podávané s pečivem jako samostatné jídlo.

  • Polévka s nudlemi a játrovými knedlíčky– jedna z nejběžnějších polévek, tradičně se podává i jako slavnostní první chod, například na svatbách.
  • Kulajda – hustá polévka z hub, brambor a kysané smetany, podávaná s vařeným vajíčkem.
  • Česnečka – chuťově velmi výrazná polévka, vždy podávaná s chlebovými krutony. Oblíbená především strávníky, kteří prohýřili celou noc.

Hlavní jídla

U hlavních jídel dominují pokrmy z masa. Nezastupitelnou úlohu hrají omáčky, často velmi hutné a výživné, připravované s použitím smetany. Klasickou přílohou jsou české knedlíky (tradiční houskové, kynuté nebo bramborové), a samozřejmě také brambory v nejrůznějších úpravách.
  • Svíčková na smetaně – jedno z nejoblíbenějších českých jídel a symbol české kuchyně. Jedná se o pečené hovězí maso (svíčková = druh hovězího masa), špikované slaninou, zalité smetanovou omáčkou se základem z kořenové zeleniny. Podává se s houskovým knedlíkem. Velmi často bývá součástí slavnostního menu.
  • Vepřová pečeně s knedlíkem a zelím (známá jako vepřo-knedlo-zelo)– považovaná za české národní jídlo. Pečené vepřové maso s dušeným naloženým červeným nebo bílým zelím a knedlíkem.
  • Smažený řízek – plátek vepřového, telecího nebo kuřecího masa obalený v trojobalu ((mouka, vajíčko, strouhanka) a podávaný s bramborovou kaší nebo bramborovým salátem. I když to není původně české jídlo, je zde odedávna natolik oblíbený, že je vnímán jako český pokrm.
  • Guláš – původně maďarské jídlo, které v Česku zdomácnělo a patří mezi nejrozšířenější pokrm ve všech restauracích a pivnicích. Podává se s chlebem nebo knedlíkem.
  • Pečená kachna nebo husa – je známá česká specialita, podávaná s dušeným naloženým zelím a knedlíkem. Kachna nebo husa se někdy potírají medem, aby se upekly dozlatova. Často se připravuje při slavnostních příležitostech.
  • Bramboráky – smažené tenké placky z těsta z jemně nastrouhaných syrových brambor. Jí se teplé a podávají se buďto k masu, anebo se konzumují samostatně. Často bývají nabízeny ve fastfoodových provozovnách jako rychlé občerstvení.
  • Smažený sýr – česká specialita, kterou milují hlavně dětí. Připravuje se z plátku tvrdého sýra obaleného v trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka), osmaženého a podávaného s bramborovou kaší nebo hranolky a tatarskou omáčkou. V restauracích patří i k cenově levnějším.

Další české speciality, které byste měli ochutnat, naleznete zde, společně s přehledem restaurací, jež vám tyto pokrmy připraví.

Nepostradatelným prvkem české gastronomie je pivo a víno – a k nim patří různé chuťovky. I ty jsou obvyklou součástí jídelních lístků v českých restauracích. Jaké to jsou, se dočtete v našem dalším díle „Co musíte v Česku ochutnat“. Dozvíte se také, jaké sladké pokrmy v Čechách a na Moravě hrají prim.
 
 
Autor: Romana Kuncová
 
Přidáno: 23.01.2011
 
 
 

Související články

 
Zvyky a tradice
 
 

Mladé víno – Svatomartinské víno

Každoročně v den svatého Martina, tedy 11. listopadu, přesně v 11 hodin se snad ve všech vinotékách a...

 
 
Kulturní tipy
 
 

Vinobraní a burčák

Vinobraní je tradiční slavnost vína, která má v České republice hluboké historické kořeny. Ve větší míře...

 
 
Strava
 
 

Praha má dvě michelinské hvězdy

Rok 2012 se zapíše do historie české gastronomie jako rok mimořádný, a to díky úspěchu hned dvou...

 
 
Gastronomie
 
 

Historie české gastronomie

Českou kuchyni v dávné minulosti ovlivnil náš keltský a slovanský původ. Je také směsicí tradic a kultur,...

 
Oblíbené

Historie výtvarného umění

Co se událo ve výtvarném umění na samém sklonku českých dějin? Mnohé…

Klimatické podmínky

Česká republika je vnitrozemským státem, který leží v mírných zeměpisných…

Nejdůležitější objevy současnosti

Za poslední desetiletí přišla česká věda s mnoha převratnými objevy, vynálezy a…

Čeština

Čeština patří do skupiny západoslovanských jazyků. Český jazyk je také jazykem…