HOMEPAGE

Objevte ČR
 
Životní styl v ČR
 
Tradice

 

Lomnické suchary

 
photo:  (Muzeum Lomnice nad Popelkou)
 

Lomnické suchary jsou tradiční cukrářský výrobek pojmenovaný podle místa svého vzniku v Lomnici nad Popelkou. Jsou velmi oblíbenou a vyhledávanou sladkostí více než dvě stovky let. V polovině roku 2007 získaly ochrannou známku Evropské unie.

 
 
Suchary se v Lomnici nad Popelkou (mapa) začaly vyrábět pravděpodobně ještě před rokem 1800. Již v roce 1810 bylo ve městě evidováno na 20 malých výrobců sucharů. Nejznámější a největší z nich byla firma cukráře Michala Jíny a jeho synů Antonína a Josefa. Oblíbenost a věhlas sucharů velmi rychle pronikly i za hranice Čech, a dostaly se tak nejen do Rakouska-Uherska, ale i do dalších zemí Evropy, a dokonce až do Ameriky. Na světové výstavě v Paříži v roce 1927 získaly suchary první cenu „Grand Prix“. V roce 1948 byla výrobna znárodněna. Do soukromých rukou se pak firma vrátila po roce 1989, kdy podnik privatizovala firma Nestlé, která však v roce 1994 jejich výrobu ukončila.

Rok nato byla výroba tradičních lomnických sucharů obnovena, a to díky firmě Vekos. V zápětí se přidala řada dalších výrobců a v roce 2005 vzniklo Sdružení výrobců Lomnických sucharů, které se stará o udržení tradičních receptur a postupů při výrobě stejně jako o ochranu výrobku. Výroba lomnických sucharů je náročná na ruční práci a automatizovat ji v podstatě nelze. Suchary se pečou dvakrát a před druhým pečením se obalí v moučkovém cukru, tím se od obyčejných sucharů na první pohled liší.

V roce 2007 Lomnické suchary získaly chráněné zeměpisné označení PGI (Protected geographical indication) EU, které zajišťuje, že se výrobek vyrábí jen v určité zeměpisné oblasti a pro zákazníky je zárukou jedinečnosti.

Další informace získáte zde.


 
Autor: Ivana Jenerálová
 
Přidáno: 07.04.2012
 
 
 

Související články

 
Zvyky a tradice
 
 

Mladé víno – Svatomartinské víno

Každoročně v den svatého Martina, tedy 11. listopadu, přesně v 11 hodin se snad ve všech vinotékách a...

 
 
Tradice
 
 

Svatý Martin a tradice

Dozlatova upečená husa a mladé svatomartinské víno. Ani jedno nemůže chybět při oslavě svátku svatého...

 
 
Tradice
 
 

Oslava příchodu nového roku v České...

Silvestr neboli poslední den roku je v České republice pracovním dnem. Oslavy loučení se starým rokem a...

 
 
Tradice
 
 

Svatomartinské slavnosti a mladé víno

Svatomartinské oslavy, které dnes v České republice symbolizuje první košt mladého vína a vůně husí...

 
Oblíbené

Historie výtvarného umění

Co se událo ve výtvarném umění na samém sklonku českých dějin? Mnohé…

Klimatické podmínky

Česká republika je vnitrozemským státem, který leží v mírných zeměpisných…

Nejdůležitější objevy současnosti

Za poslední desetiletí přišla česká věda s mnoha převratnými objevy, vynálezy a…

Čeština

Čeština patří do skupiny západoslovanských jazyků. Český jazyk je také jazykem…