Československý fenomén jménem Kofola
photo: (kofola.cz)
Pro domorodce dobře známá, pro cizince překvapení – to je Kofola. Toto osvěžující nealkoholické pití kolového typu patří jak v České republice, tak i na Slovensku k nejznámějším tradičním a opravdu oblíbeným nápojům.
Vznik nápoje Kofola se datuje ke konci padesátých let dvacátého století, kdy z nejvyšších politických míst v bývalém Československu přišlo zadání zajistit vývoj a výrobu nealko nápoje jako alternativu k tehdy nedostupným západním nápojům Coca-Cola nebo Pepsi.
Na trh byla Kofola poprvé uvedena v roce 1960 a během sedmdesátých let se stala jakýmsi protipólem „kapitalistické“ Coca-Coly. Po pádu komunistického režimu v roce 1989 musela Kofola soupeřit se zahraničními konkurenčními nápoji, kdy domácí trh zaplavila právě Coca-Cola a Pepsi, a Kofola tedy na určitou dobu zaznamenala ústup ze scény. Koncem devadesátých let se situace začala obracet. V roce 1998 se značka Kofola znovu vrátila na český trh a stala se jednou z nejprodávanějších značek kolových nápojů v ČR.
Tajemství úspěchu Kofoly je ukryté ve výjimečné chuti sirupu KOFO, který je základem Kofoly. Je to směs bylinných a ovocných extraktů s obsahem kofeinu, složená ze 14 látek přírodního charakteru, jež dodávají nápoji nezaměnitelnou osvěžující chuť a charakteristické aroma. Na rozdíl od klasických kolových nápojů má Kofola téměř o třetinu nižší obsah cukru a až o polovinu méně kofeinu. Kofola neobsahuje kyselinu fosforečnou. Je jemně sycená, dá se jí vypít hodně a skvěle hasí žízeň. Nejlépe chutná dobře vychlazená.
Kromě základní Kofoly originál existují i její chuťové varianty Kofola citrus s citronovou příchutí a Kofola bez cukru, která neobsahuje žádný cukr.