HOMEPAGE

Turistika
 
Kam jít, co navštívit
 
Kulturní tipy

 

Vinobraní a burčák

 
photo:  (czechtourism.cz)
 

Vinobraní je tradiční slavnost vína, která má v České republice hluboké historické kořeny. Ve větší míře se však vinobraní rozšířilo až v posledních desetiletích. Tradici pořádání vinobraní si udržuje především hlavní vinařská oblast – jižní Morava.

 
Oslavy vinobraní se konají na podzim, zejména v září, po zahájení sklizně vinné révy a lisování prvních hroznů z nové úrody. Akce je většinou spojena s velkolepým historickým průvodem a bohatým kulturním programem (vystoupení loutkových a kočovných divadel, folklórních souborů, rockových skupin, představení tradičních řemesel atd.), který završují lidové veselice. Hlavním smyslem vinobraní je ovšem degustace vína a především burčáku.

Snad největší vinobraní se odehrává ve městě Znojmo (mapa). Mimo to probíhají oslavy sklizně hroznů také ve velkých vinařských oblastech v Mikulově (mapa), Valticích (mapa) či X4 Velkých Pavlovicích X4 (mapa). V Čechách se dnes slavnosti vinobraní pořádají v Mělníku (mapa), Litoměřicích (mapa), Velkých Žernosekách (mapa) nebo Roudnici (mapa).


  • Burčák
Burčák je kvasící vinný mošt ve fázi „bouřlivého“ kvašení, při němž se rozkládá cukr, tedy glukóza, na alkohol a oxid uhličitý. Vzniká jako meziprodukt při výrobě vína, několik málo dnů po začátku kvašení. Burčákem se smí vinný mošt nazývat jen dva až tři dny, kdy jsou cukr a alkohol přibližně v rovnováze.

Význam tohoto nápoje je definován v zákoně o vinohradnictví a vinařství, ve kterém je přesně specifikováno, kdy může být burčák nabízen k přímé spotřebě. Tento částečně zkvašený hroznový mošt smí být distribuován ke konzumaci pouze pokud pochází výlučně z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky. Dále je stanoveno, že může být prodáván mezi 1. srpnem a 30. listopadem daného roku.

Většinou je burčák vyroben z bílých hroznů. Kvalitní burčák má nažloutlou zakalenou barvu s obsahem 4–6 % alkoholu a má chuť nasládlého hroznového moštu s příchutí kvasnic a bublinek. Pije se nechlazený. Existuje také burčák vyráběný z červených hroznů, který se ovšem běžně v prodeji téměř nevyskytuje.

 


 
Autor: Ivana Jenerálová
 
Přidáno: 29.08.2011
 
 
 

Související články

 
Volný čas
 
 

Kam za operou v České republice

V České republice je celkem 10 profesionálních operních scén se stálým souborem. Vzhledem k počtu...

 
 
Volný čas
 
 

Kam vzít děti, když venku není hezky

Nevíte, kam jít s dětmi, když je venku zima a třeba i prší? Nechte se inspirovat hned několika místy, kde...

 
 
Firmy v ČR
 
 

Thonetka – česká židle světového...

Vyrábí se z ohýbaného dřeva již více než 150 let a stále patří mezi nejkvalitnější a zároveň nejžádanější...

 
 
Kulturní tipy
 
 

Tajemná podzemí v ČR – Čechy

Podzemní chodby a sklepení, doly, štoly, tunely, dokonce i továrny zanechané Němci. To všechno lze najít...

 
Oblíbené

Historie výtvarného umění

Co se událo ve výtvarném umění na samém sklonku českých dějin? Mnohé…

Klimatické podmínky

Česká republika je vnitrozemským státem, který leží v mírných zeměpisných…

Nejdůležitější objevy současnosti

Za poslední desetiletí přišla česká věda s mnoha převratnými objevy, vynálezy a…

Čeština

Čeština patří do skupiny západoslovanských jazyků. Český jazyk je také jazykem…