HOMEPAGE

Život a práce
 
Jak se žije v ČR
 
Strava

 

Praha má dvě michelinské hvězdy

 
photo:  (alcron.cz)
 

Rok 2012 se zapíše do historie české gastronomie jako rok mimořádný, a to díky úspěchu hned dvou pražských restaurací, které se právě pro tento rok mohou pyšnit michelinskou hvězdou – tzv. oskarem v kulinářském světě. Které že to jsou?

 
Pro rok 2012 se do prestižního gastronomického průvodce Michelin dostaly a po jedné hvězdičce získaly restaurace Alcron (mapa), která je součástí hotelu Radisson Blu Alcron, a restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise (mapa).

Obecně představuje jedna michelinská hvězda úroveň „velmi dobrá kuchyně ve své kategorii“. Maximální hodnocení, které může restaurace získat, jsou tři hvězdičky, jež značí „výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu“.

Výjimečností tohoto ocenění je také fakt, že oběma restauracím šéfují čeští šéfkuchaři. Restauraci Alcron vede od roku 2008 šéfkuchař Roman Paulus a restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise od roku 2006 šéfkuchař Oldřich Sahajdák.

Roman Paulus svou kariéru zahájil na počátku 90. let. Než se usadil v Praze, procestoval Rakousko, působil i ve známém hotelu Savoy v Londýně anebo na luxusní výletní lodi Queen Elisabeth II. Do Alcronu přišel z pražského hotelu Hilton. Je mimo jiné i nositelem titulu Kuchař roku 2009/2010.

Oldřich Sahajdák je zakladatelem a současně spolumajitelem restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise. Profesní zkušenosti sbíral v Německu, Itálii, Portugalsku, Novém Zélandu i na kurzech Amerického kulinářského institutu (C.I.A.). Nakonec zakotvil ve své restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise – první degustační restauraci v České republice. Specializuje se na pokrmy českého kulinářského umění podle tradičních českých receptů a moderních kuchařských postupů.

Průvodce Michelin Main Cities of Europe 2012 zahrnuje 3600 gastronomických zařízení, z toho 2100 restaurací a 1500 hotelů ve 44 městech dvaceti evropských zemí. Kromě michelinských hvězd uděluje průvodce i ocenění Bib Gourmand znamenající „dobré jídlo za přijatelné ceny“. V roce 2012 jej získaly restaurace Sansho a Monastery. Restaurace SaSaZu, Le Terroir, Aromi a Divinis svého „Biba“ obdržely už v roce 2011 a letos jej úspěšně obhájily.
 


 
Autor: Ivana Jenerálová
 
Přidáno: 03.07.2012
 
 
 

Související články

 
Zvyky a tradice
 
 

Mladé víno – Svatomartinské víno

Každoročně v den svatého Martina, tedy 11. listopadu, přesně v 11 hodin se snad ve všech vinotékách a...

 
 
Strava
 
 

Praha má dvě michelinské hvězdy

Rok 2012 se zapíše do historie české gastronomie jako rok mimořádný, a to díky úspěchu hned dvou...

 
 
Gastronomie
 
 

Historie české gastronomie

Českou kuchyni v dávné minulosti ovlivnil náš keltský a slovanský původ. Je také směsicí tradic a kultur,...

 
 
Gastronomie
 
 

Co musíte v Česku ochutnat – 2. díl

První díl tohoto „gastro“ seriálu byl věnován především hlavním pokrmům, které by měl návštěvník České...

 
Oblíbené

Historie výtvarného umění

Co se událo ve výtvarném umění na samém sklonku českých dějin? Mnohé…

Klimatické podmínky

Česká republika je vnitrozemským státem, který leží v mírných zeměpisných…

Nejdůležitější objevy současnosti

Za poslední desetiletí přišla česká věda s mnoha převratnými objevy, vynálezy a…

Čeština

Čeština patří do skupiny západoslovanských jazyků. Český jazyk je také jazykem…